Na Luciu dominovala v obciach Šariša očista domácností od duchov

13.12.2007 Celý región

Hanušovce nad Topľou 13. decembra (TASR) - Očista domácností a hospodárskych budov od zlých duchov dominovala v minulosti v dnešný deň - na Luciu v obciach Šariša.
Očistu realizovali v podvečerných hodinách zdatnejšie ženy zahalené do bieleho rúcha, ktoré husacím krídlom povymetali všetky kúty obydlí, prechádzajúc od domu k domu. Na Luciu začal gazda v dedine pripravovať \"Luciin stolček\", ktorý musel byť zhotovený bez jediného klinca. Jeho príprave sa venoval každý deň až do 24. decembra. Na Štedrý deň zobral stolček na polnočnú omšu do kostola. Keď sa naň posadil, údajne videl okolo oltára tancovať všetky strigy z dediny. Vracajúc sa z chrámu domov sypal za sebou mak, aby ho strigy nechytili.
V niektorých obciach jedli obyvatelia na Luciu cesnak, aby ním odohnali démonické bytosti. Na niektorých domoch kreslili krížik, aby tak zabránili príchodu zlých duchov do domácností.
Podobné ochranné praktiky poznali aj domácnosti na Zemplíne. Nepraktizovali ich však Rusíni a Ukrajinci, žijúci na východe Slovenska. Podobné vyháňanie duchov sa u nich dialo na Juraja, keď vyháňali prvýkrát statok na pašu, na zelený štvrtok pred Veľkou nocou a na Barboru a Sávu 4. decembra.
Podľa šarišských a zemplínskych zdrojov, ktoré TASR dnes informovali, zvyky na Luciu boli len časťou celého cyklu zvykov, ktoré sprevádzali dni od Ondreja až po Troch kráľov - 6. januára.
 

Vyberte región